Jigeillä kalastaminen

Näin kalastat jigeillä

Miten kalastaa jigeillä? Jigi kalastus on helppoa mutta oikeiden jigien valinta vaikuttaa suuresti siihen mitä kaloja saat nostettua. Jigi kalastuksessa jigin annetaan rauhassa vajota pohjaan heiton jälkeen, tämän jälkeen tehdään kaksi nopeaa täyttä kelausta jolloin jigi pomppaa pohjasta ylöspäin, kelauksen jälkeen annetaan jigin vajota rauhassa takaisin pohjaa ahven/kuha käy yleensä tässä kohtaa kiinni ja suosittelenkin ahvenen sekä kuhan kalastukseen erillistä vapaa jossa vavan kärki joustaa reilusti, ahven vavasta lisää tässä.

Mitä jigejä sitten valita? Itse suosin Mikadon jigejä joista voin vahvasti suositella ahven/kuha kalastukseen Saira sekä Fishunter TT sarjan jigejä. Jigejä kannattaa olla ainakin 3 kokoa 5, 7 sekä 13cm mittaisia ja väreinä kannattaa olla luonnonvärejä sekä ärsyke värejä, itselläni on useita erilaisia värejä ja kokeilemalla eri kokoisia ja värisiä jigejä löydän päivän värit jolla kalaa nousee.

Miten jigi painot valitaan? Jigipään paino sekä koukun koko on tärkeässä roolissa, kuhan sekä ahvenen kanssa koukku olisi hyvä olla kooltaan 1 tai 2 ahventa varten ja kuhaa varten 1 ja 4 väliltä. Jigipään painolla on myös merkitystä kalastus alueen syvyyttä ajatellen, 1-2m syvyisessä vedessä tulisi käyttä 2-5g painoja, 3-5m käytetään 6-10g, 6-9m käytetään 10-18g ja yli 10m vedessä yli 15g painoisia jigipäitä. Itse käytän jigipäinä Happy Anglerin koukkuja joita voin suositella myös sinullekin.

Haluatko opiskella enemmän jigi kalastuksesta? Katso Happy Anglerin opas artikkeli aiheesta, sen avulla pääset tutustumaan niin drop shot, vertikaali kuin myös eri kalalajien jigaamiseen. Jigeillä voidaan kalastaa koko avovesi kauden ajan heti jäiden sulamisesta aina jäiden tuloon asti!

Millainen vapa kannattaa valita? Happy Anglerin oppaan voit lukea tästä linkistä. Hauki vavan tulee olla kärjesteä jäykkä sekä riittävän pituinen jotta heitolle saadaan tarvittaessa pittuuta ja samalla hyvä tärppi tuntuma kun hauki iskee kiinni vieheeseen, ahvelle sekä kuhalle tulee käyttää vapaa joka joustaa kärjestä, tämä mahdollistaa sen että tunnet jokaisen tärpin tarkasti ja saat pidettyä kalan kiinni kun kelaat kalaa haavia kohti.

Kalastatko Vihdin alueella? Olen rakentanut google mapsiin vihdin alueelle rantakalastus kartan josta löytyy jokaiselle sopivat rantakalastuspaikat, voit ladata kartan puhelimeesi tai katsoa sitä tästä.


Happy Anglerin kalastuskauppa