Latausnopeuden Optimoiminen

Latausnopeuden optimoiminen ei suoraan ole kotisivun hakukoneoptimoinnin kanssa rinnastettavissa vaan hitaasti latautuva kotisivu vie asiakkaita pois sivustoltasi jonka vuoksi pyrimme saamaan sivustosi vierailijat pysymään sivustollasi ja toivon mukaan myös ostamaan tuotteitasi tai tilaamaan palvelujasi.

Latausnopeuden optimoiminen on siis käyttö kokemuksen parantamiseen liittyvä toimenpide joka auttaa myös hakukoneoptimoinnissa kun sivustosi vierailijat saadaan aktivoitumaan enemmän sivustollasi. Mitä hitaampi sivustosi on sitä enemmän menetät vierailijoita, mikäli sivuston latautuminen kestää yli 4 sekuntia menetät jokaista 4 kävijää kohden aina yhden kävijän, lisäksi 49% kävijöistä ei aio palata enää sivustollesi. Verkkokaupoissa yli 4 sekunnin latautuminen tarkoittaa sitä että jopa 64% kävijöistä aikoo ostaa tuotteen toiselta sivustolta.

Miten teen latausnopeuden optimoimisen?

Jokainen sivusto on aina erilainen mutta tässä alapuolella on muutamia esimerkkejä miten parannan sivuston latausnopeutta tietyissä tilanteissa. Suurin hidastava tekijä kotisivuilla on hosting tai webhotelli eli siis palvelin mistä sivusto ladataan verkkoon, jaetut webhotelli tyyppiset hosting palvelut ovat aina hitaimpia, WordPress webhotellit ovat myös suurimmaksi osaksi hitaita jos ne perustuvat vanhoihin Apache/Nginx HTTP palvelimiin. 

Nginx VS Apache VS OpenLiteSpeed

Webhotelli

Yksi suurimmista hidastavista tekijöistä kotisivuilla on HTTP palvelin, palvelimella pyörii siis HTTP pohjainen ohjelma joka voi olla Apache, Nginx tai LiteSpeed niminen näistä tuo viimeksi mainittu on tällä hetkellä se kaikista nopein olemassa oleva HTTP palvelin. LiteSpeedistä on myös olemassa OpenLiteSpeed joka eroaa LiteSpeediin siten että se on avoimeen lähdekoodiin perustuva.

Kuvassa on vertailtu Apachen, Nginxn ja LiteSpeedin nopeuksia keskenään, koko vertailun tuloksen voit lukea tästä. LiteSpeed on n. 2 kertaa nopeampi kuin Nginx HTTP palvelimena, eli jos nykyinen webhotellisi tai WordPress webhotellisi ei tarjoa LiteSpeed palvelinta ei siitä myöskään kannata maksaa!

kuvien optimoiminen ja latausnopeuden parantaminen

Kuvien optimointi

Yksi hidastavin asia mitä sivustolla voi olla on kuvat, varsinkin jos niitä on useita samalla sivulla. Tästä todella hyvä esimerkki löytyy omalta sivulta: https://suomenmarkat.fi/1-markka-suuriruhtinaskunta-1864-1917-variantit/ Tässä sivussa on tällä hetkellä yli 200 kuvaa joka tarkoittaa sitä että sivu latautuu tuskaisen hitaasti. Tähän olisi ratkaisuna ladata vain osa sisällöstä ja laittaa ”lataa lisää” painikkeita sivulle mutta en näe sille tarvetta.

Kuvat on optimoitu ReSmushIt lisäosalla, WebP kuvat tulevat WebP express lisäosan kautta jonka avulla latausnopeus on huomattavasti parantunut.